Trasee turistice
Rezervaţia „Plaiul Fagului" prin peisajele sale inedite şi pline de farmec, în comparaţie cu celelalte masive forestiere din Podişul Central al Codrilor, ocupă un loc aparte. Frumuseţea şi atractivitatea extraordinară a peisajului rezultă din felul în care este structurat relieful, ceia ce se manifestă prin creşterea înălţimilor şi fragmentarea teritoriului. Văile adînci şi paralele, unele mai largi altele mai înguste, pante abrubte în alternanţă cu terasele, amfiteatrele uluitoare formate în rezultatul alunecărilor de teren din epoca terţiară, culmele înguste cu versanţi repezi, platourile la înălţimi predominante (pînă la 408m altitudine) întrerup monotonia şi oferă teritoriului o ambianţă deosebită.
Frumuseţea pădurilor, marea lor măreţie se datorează aşezării ordonate a speciilor de arbori de-a lungul versanţilor, ceia ce condiţionează o îmbinare armonioasă de culoare şi formă. Asemenea frumuseţe oferă toate pădurile Podişului Central al Codrilor, însă „Plaiul Fagului" este un tezaur al frumuseţii, de o expresivitate deosebită, loc ideal de reintegrare cu natura şi de regăsire a originilor, deoarece această pădure a fost un bun aliat al omului în perioada năvălirii turcilor. Basmele miraculoase şi uluitoare povestite de băştinaşi dovedesc că acest spaţiu deschide în continuare orizonturi noi de cunoaştere pentru oamenii de ştiinţă.
Traseul turistic începe dintr-un sector cu fagi seculari care impresionează prin dimensiunile lor (înălţimea pînă la 35 m, diametrul mediu peste 1m şi vîrste de peste 100 de ani). Aici se face o prezentare generalăa rezervaţiei. Se vorbeşte despre activitaţile şi lucrările desfăşurate în rezervaţie. Apoi urmează treseul propriuzis. Pe tot parcursul traseului vizitatorii fac cunoştinţă cu vegetaţia şi lumea animală care creşte în pădure. Aceasta diferă de la un anotimp la altul. De exemplu primăvara - covorul de vegetaţie care este de un verde crud pestriţat cu multitudinea de flori îţi alină privire. Cîntecul păsărilor îţi mîngîie auzul prin cîntecele lor minunate. Vara - pădurea îţi oferă răcoarea ei combinată cu mirosul florilor şi cîntul păsărilor. Dea lungul traseului se întîlnesc un şir de plante rare. Cu puţin noroc se pot întîlni căprioare, cerbi şi alte vietăţi. Toamna - acelaşi covor de vegetaţie dar, cu un spectru de culori îmbinate armonios de un gălbui, roşietic, auriu te face să te simţi relaxat şi-ti dă puteri. Iarna - totul e cuprins de un alb imaculat. În acest anotimp cel mai uşor se observă lumea animală (cerbi, capriori, mistreţi) deoarece ele se concentrează în centrul rezervaţiei unde se amplasează hrana suplimentară.
Lungimea traseului este de aproximativ 2,3 km şi poate fi parcurs în 1 oră 45 min - 2 ore.
Grupurile de vizitatori (turiști) sunt primite zilnic.
Prețul: 50 lei matur, 25 lei copii până la 16 ani.
Pentru detalii apelați la nr. de tel: 076789406
Pentru parcurgerea traseului respectiv nu sunt necesare echipamente speciale, deoarece este de dificultate mică. Accesul spre traseu este uşor, acesta aflându-se în apropierea porţii de intrare din direcția satului Rădenii Vechi.